Historie

In 2021 bestaat WWV 70 jaar en het is mooi om terug te kijken op alle ontwikkelingen die de club heeft doorgemaakt. In de afgelopen jaren is WWV geworden wat het nu is. Een gezonde, breed georiënteerde, regionale wielervereniging met een mooie uitstraling. We hebben een mooi en uitgebreid parcours en clubgebouw. En onze gepassioneerde groep trainers, ploegleiders en vrijwilligers zorgen wekelijks voor veel wielerplezier voor onze 600 leden. Hier zijn we met recht heel trots op!!

Hoewel we nooit alles kunnen weergeven uit de afgelopen 70 jaar, is het wel interessant om weer even terug te gaan naar het begin en een paar belangrijke hoogtepunten:
Het is oktober 1951. In hotel Torenburg in Naaldwijk zitten de mannen van het eerste uur om de tafel.
Deze Westlanders fietsen bij gebrek aan een Westlandse vereniging bij Haagse of Delftse verenigingen. Ze benoemen Nic van Geest tot hun voorzitter. De Westlandse wielervereniging Westland Wil Vooruit is een feit!

Dat er heel wat aan de oprichting van WWV vooraf is gegaan, hebben diverse oud-gedienden van het Westlandse wielerlegioen in hun bovenkamertje opgeslagen. Ook zij die vóór de oprichting van de eigen wielervereniging de kleuren van een andere club verdedigden, weten er nog het één en ander vanaf.
Voor de Tweede Wereldoorlog was er in het Westland nog geen wielerclub. Op wedstrijdniveau werd er niet gekoerst, maar er vonden wel eens toertochten plaats. Vrij snel na de bevrijding beklommen legio jonge kerels alweer de racefiets en werden er weer wedstrijden georganiseerd. De wielersport mocht zich toen weer verheugen in een groeiende populariteit.
Die ontwikkeling was ook de Westlandse jongens niet ontgaan, zodat een flink aantal zich als lid liet inschrijven bij een wielerclub in de omgeving. De kwaliteit van diverse Westlandse jongens bleek zo groot, dat begeleiders zich stilletjes afvroegen of er in het Westland mogelijkheden waren om een wielervereniging op te richten. Wat elders kon, moest ook in het Westland kunnen, was de gezonde redenering van enkele wielerfanaten. Aan een handvol personen heeft de huidige wielervereniging het te danken dat in oktober 1951 WWV  werd opgericht.
Jarenlang werden allerlei alternatieven gebruikt als parcours en wat vele jaren een utopie leek, lukte in 1995 alsnog. Op 7 oktober 1995 kon de vlag worden gehesen op een eigen Van Vlietparcours, gelegen in het (destijds gloednieuwe) recreatiegebied “De Wollebrand” aan de Broekpolderlaan in Honselersdijk. Na bijna 45 jaar was het van hot naar her verhuizen voor Westlands enige wielerclub eindelijk verleden tijd geworden.
Gelijktijdig werd ook het nieuwe clubhuis in gebruik genomen en werd afscheid genomen van de accommodatie van veiling Noord. Vanaf het voorjaar 1996 konden de eerste wedstrijden op de baan worden verreden.

WWV heeft ook een prominente rol gespeeld bij veel wielertoppers en wielrenners als Leo Duyndam, Leo van Vliet, Gerrit Solleveld, Wilco Zuijderwijk, Michael Boogerd, Jos van Emden, Steven Kruijswijk, Jesper Asselman en
Tom Leezer. Zij waren/zijn zelfs succesvol buiten de landsgrenzen. De vele successen in de afgelopen jaren en de spirit van WWV hebben nog steeds een positieve weerslag op de wielersport in het Westland.

Pin It on Pinterest