Tweemaal top 15 in eindklassement Acht van Bladel

door | jun 27, 2022 | Junioren wielrennen, Nieuws

Deel dit bericht via:

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag stond de 71e editie van de Acht van Bladel op het programma. Een UCI 2.1 koers voor junioren. 4 etappes in drie dagen met heel wat kasseistroken in het parkoers. Hier was het dus te doen voor de renners met grote motoren! Voor Westland Wil Vooruit stonden Jules, Sjoerd, Thomas, Tim en Jarne aan start. Een ploeg met potentie en daarom was het doel ook ambitieus: elke dag aanvallen en  top 15 in het eindklassement.

Vrijdag was een lastige etappe met veel draaien en keren. Hierdoor ontstonden er gevaarlijke momenten waar ook valpartijen uit voortvloeiden. Gelukkig bleven de valpartijen voor onze bespaard, maar hadden Jules en Thomas wel last van de valpartijen. Ze kwamen in groepjes achter het peloton terecht en konden helaas niet meer terugkeren in het peloton. Jules en Thomas wisten de etappe niet uit te rijden en moesten de koers verlaten. Sjoerd, Jarne en Tim zaten in de eerste etappe wel goed bij, maar konden niet echt iets extra’s leveren. Ze eindigden alle drie vooraan in het peloton. Jarne werd 22e en Tim 25e. Het moest dus anders in de tweede etappe. En anders ging het ook!

Met de borst vooruit koersen is tegenwoordig het motto van de ploeg van Mark en Rick. Aanval is de beste verdediging volgens beide ploegleiders en kan je betere resultaten rijden als je mee doet vooraan in de koers. Na uitgebreide voorbespreking van etappe twee wisten de mannen wat hun te wachten stond. De wind stond gunstig in de finale wat te proberen. De drie mannen reden actief vooraan en sprongen zo nu en dan mee, maar een echte uitval kwam niet tot stand. Het was pas toen Sjors Lughthart aan de boom ging schudden dat er echt wat gebeurde. De renner van Willebrord Wil Vooruit kreeg Jari Prins en Raphaël Mouton met zich mee. Met z’n drieën kregen ze een kleine voorsprong op het peloton, maar ze zagen snel die voorsprong groeien toen het peloton verkeerd reed. Sjoerd was daarna bij de pinken toen er nog een groep van 11 renners wegreed. Hij kon zijn wagonnetje aanpikken. Jarne probeerde nog in zijn eentje naar de groep van Sjoerd te springen, maar het lukte hem niet om erbij te komen en liet zich weer afzakken naar het peloton. De winnaar moest vooraan gevonden worden!

De groep van Sjoerd kon de drie vooraan niet meer bijbenen, dus mochten Lugthart, Prins en Mouton gaan uitmaken wie met de overwinning er van door ging en ook direct de nieuwe leider in het algemeen klassement werd. In een straf sprintje was het Mouton die Sjors klopte en zo de gele leiderstrui om zijn schouders kreeg gehangen. Op 52 seconden van de drie koplopers kwam Sjoerd als 12e over de meet. Tim reed nog een goede pelotonsprint en werd uiteindelijk 21e. Een goede solide koers van de mannen van Westland Wil Vooruit, maar ze wilden er nog meer uithalen. Vooral Jarne was gebrand op revanche omdat hij nèt niet bij de groep van Sjoerd kon aansluiten. Het moest dus gaan gebeuren op de laatste dag voor hem.

En in die derde dag kregen de renners 2 etappes voorgeschoteld. Een koers van 90 km met maar liefst 8 kasseistroken en in de middag de afsluitende tijdrit van 8,5 km. De mannen hadden er zin in en direct vanaf start van de ochtendetappe was het Sjoerd die op kop zat te beuken. Hij legde het tempo hoog, waardoor de deur achter wagenwijd openstond. In de tweede ronde ontstond er een kopgroep van een 8 man, met daarbij Jarne! Hij flikte het om zijn revanche om te zetten in daden. De acht kregen nooit echt veel ruimte, want daarachter werd flink doorgereden door Willebrord Wil Vooruit die de slag had gemist. Toch wisten Jarne en zijn medevluchters hun voorsprong te behouden en mochten in de straten van Bladel het gaan uitmaken wie er met de etappe overwinning er van door ging. Het was de altijd goedlachse Julien Vergouw van WPGA die het snelste was van de kopgroep. Jarne kwam als zesde over de streep. Sjoerd en Tim zaten goed vooraan in het eerste peloton en werden 27e en 41e.

Een hele ochtend kopgroep bleek Jarne weinig te deren. De tijdritspecialist wist namelijk ook in de middagetappe een top 10 plek te noteren. In en om Bladel was de sterke eerstejaars 5e in de tijdrit. Hij had nog een beetje pech, want hij schoot tijdens de tijdrit uit zijn pedaal. Dit bleek achteraf een duur grapje, want de nummer 4 Nederlands kampioen Sjors Lugthart reed 2 seconden sneller dan Jarne. Al met al was Jarne dik tevreden en wist zichzelf naar een 14e plek in het algemeen klassement te rijden. Sjoerd, die voor de laatste tijdrit 11e stond in het algemeen klassement wist deze plek te behouden. Op zijn normale racefiets wist hij menig coureur achter zich te houden die met een tijdritfiets aan start stonden. Uiteindelijk werd Sjoerd 31e in de tijdrit. Tim eindigden als 74e in de tijdrit en zag zichzelf terug op de 46e plek in het algemeen klassement. In het ploegenklassement eindigden Westland Wil Vooruit als 6e op 1 seconde van de nummer 5 Gepla-Watersley R+D Junior Team.

Met twee man in de top 15 in het eindklassement, 2 maal een top 10 notering in de etappes en 2 keer kopgroep is het resultaat goed en is de ploegleiding zeer tevreden. Komend weekend is het NK voor de junioren waar Westland Wil Vooruit met maar liefst met 7 man mag starten. Het moraal binnen de ploeg is goed, dus wie weet wat de mannen op het NK kan laten zien!