Verslag 3-daagse van Cherbourg

door | sep 11, 2023 | Nieuws

Deel dit bericht via:

Vrijdag 1 september

Na al het criterium geweld in juli en augustus word het weer eens tijd voor een meerdaagse voor de Elite/belofte renners van Westland Wil Vooruit. Deze etappewedstrijd wordt verreden in Normandië, in en rond Cherbourg ofwel 3 Jours de Cherbourg.

De 5 renners die het peloton mede gaan vullen van WWV zijn, Luuk vd Wal, Markus van Meerbeek, Wilfred Slieker, Coen van Kleef en Tijn Voerman.  Ploegleider Etienne Lenting en de verzorging van de mannen wordt gedaan door Miranda van Koppen en Corlinda Lenting.  Op donderdagochtend voor vertrek naar Cherbourg meld Coen zich toch af bij de ploegleiding. Het hele team vind dit uitermate jammer.

Vandaag de eerste etappe van Tourlaville naar Le Vretot over 160,6 km. met 1555 m. hoogte verschil. De rugnummers zijn gehaald, de ploegleidersvergadering is geweest, mede dankzij een in bellende, vloeiend Franssprekende ploeggenoot Marnix konden Etienne en Bram toch nog wat wijs worden van de waterval aan Franse woorden tijdens de ploegleidersvergadering.

Ondertussen bij het hotel, chillen de renners wat op hun hotelkamer of ze lopen wat zenuwachtig rond, omdat ze even niet weten wat ze met hun vrije tijd aan moeten. Luuk neemt even de tijd om een bezoekje te brengen aan de Franse kapper om de hoek. De verzorgers drinken wat koffie, vullen al kletsend (vrouwen kunnen nl. meer dingen tegelijk) de bidons, ruimen de bus weer eens op en zorgen dat de renners op tijd vertrekken naar de start toe.

Om 13:00 uur vertrekken de renners op de fiets naar de start. Op de stoep van de Marie ofwel de Burgemeester van Cherbourg wordt de ploegenvoorstelling gehouden en getekend voor het vertrek. Zo slecht het weer gisteren was, zo mooi is het vandaag. 20 graden, hier en daar een wolkje en bijna geen wind. Prima koersweer.

En dan eindelijk om 14:00 vertrekt het peloton voor een neutralisatie van 6,6 km. Hierna mogen de renners nog 160 km. koers maken. Na 40 km komt er een eerste serieuze gemeen steil klimmetje. Hier komt Luuk in de problemen en moet het peloton laten gaan. En begint zijn strijd om op tijd binnen te komen. Luuk krijgt later gelukkig nog een maatje om deze klus te klaren.

De verzorging heeft ondertussen het eerste bevoorradingspunt op 55 km koers bereikt. Het eerste koers uur is veel sneller gegaan dan het snelste tijdschema aangaf.

Er is een kopgroep van 4 renners en op 40 seconden komt het peloton, met daarin de 3 WWV renners. Al hangt Wilfred wel heel erg aan het elastiek achterin het peloton. Maar de veerkracht is nog heel er intact bij Wilfred.

De kopgroep krijgt op een gegeven moment 2 minuten voorsprong. Na 110 km koers denken er toch wat ploegen dat dit dicht gereden moet worden. En wordt de voorsprong heel rap kleiner. Met nog 2 omlopen van 18 km is het gat nog maar 10 seconden. Markus heeft in de 2 plaatselijke ronden ook het peloton moeten laten rijden. Ook hij heeft gelukkig een metgezel die Markus op de fiets houdt en hem aan spoort om te blijven rijden.

Op het moment dat de kopgroep wordt terug gepakt probeert Tijn met een volgende uitlooppoging mee te doen.

Er vormt zich in de laatste ronden een grote kopgroep van 17 renners. Achter de kopgroep zitten ze ook niet stil. Er vormen zich nu overal kleine groepjes. Tijn heeft zich hier ook in gemengd en komt als 26ste over de finish. Op 1,49 van de winnaar. Wilfred komt in het peloton over de meet als 41ste. En dan is het wachten op Markus en Luuk of ze binnen de tijd kunnen finishen. Markus komt na 18,43 minuten over de streep en mag morgen starten. Helaas voor Luuk is de klok onverbiddelijk, hij ligt uit de koers.

Zaterdag 2 september

Er wordt weer gestart vandaag voor de stoep van de Mairie. Maar dan in een ander dorp Querquevelli. Er staan ruim 160 zware kilometers te wachten naar Octeville voor de 3 renners van WWV. De renners kunnen weer lekker op de fiets vanaf het hotel naar de start fietsen. Is toch wel even lekker voor de beentjes.

Om 12:50 start de neutralisatie van 5,5 km. Tijn, Wilfred en Markus zitten strak aan de neutrale wagen geplakt. Want al heel gauw komt de eerste klim in het parcours.

Het eerste koers uur wordt er heel hard gereden. Ze kregen het niet cadeau. De WWV mannen weten wat snel rijden is, dus “lekker” in de flow in het lint mee over de glooiende (met zo af en toe een nijdige pukkel) wegen van Normandië koersen.

Als ze de eerste bevoorrading na 50 km passeren zitten de heren van WWV lekker voorin het peloton. En het lijkt er op of er nog niets gebeurt is onderweg. Maar er is wel degelijk veel gebeurt maar de ontsnappingen werden toch weer terug gehaald.

Na 66 km zijn er 2 groepjes van 9 renners ontsnapt. Ze krijgen een kleine voorsprong van 40 en 20 seconden. De renners van WWV rijden tot nu toe een hele goede wedstrijd. Ze laten zich vaak goed van voren zien in het peloton.

De groepjes worden 1 groep van 18 renners, maar de voorspong is niet voldoende om ook deze ontsnapping te laten slagen. Bij het opdraaien van de plaatselijke ronden vormt zich weer een kopgroep van 10 renners. In de 3 plaatselijke omlopen van 15 km zit nog een beklimming in van 2,3 km.  De kopgroep verandert telkens van renners er komen er bij en er vallen er af. Uiteindelijk wordt dit een groep van 20 renners. De WWV renners zitten nog in het peloton. Al heeft Markus het wel heel moeilijk en moet hij uiteindelijk met nog 30 km te rijden het peloton vaarwel zeggen. In de één na laatste omloop wordt er door het  peloton snoeihard gereden om de kopgroep bij te halen. Dit wordt ook Wilfred zijn benen toch echt te gek, en ziet het peloton voor hem kleiner worden. Tijn probeert op de beklimming nog even een poging te wagen om uit de greep van het peloton te komen. Uiteindelijk komt Tijn kapot als 36ste over de finish op 2,50 minuten. Wilfred is ook blij dat hij er is en komt als 51ste over de streep op 4,25 minuten. Markus komt als 65ste over de finish op 11:03 minuten en ook hij is echt kapot.

Omdat Luuk vandaag niet meer mocht starten heeft hij de koers als training gereden samen met Jack, een fietsmaat uit Engeland. Nadat ook Luuk over de streep kwam kon er gezamenlijk naar het hotel worden gefietst.

Op naar morgen, maar eerst goed herstellen

Zondag 3 september

Na alle voorbereidingen zoals eten, bidons vullen, bus en auto gereed maken, fietsen checken,  fietsen de renners in een heerlijk zonnetje naar de start in Tourlaville. De finish is in Cherbourg.

Om 12:50 uur is de start van de neutralisatie van 6,7 km. Gelukkig zit de eerste helling in de neutralisatie. Dan mogen de renners nog 129 km afzien.

Net als gisteren wordt er vandaag in het eerste uur geprobeerd een kopgroep te vormen. Na 65 km volgt er een sprintje voor de bollentrui en er gaan diverse renners in de aanval. Ook Tijn probeert de oversteek te maken. Met veel pijn en moeite gaat dit hem lukken. Uiteindelijk vormt zich een kopgroep van 16 renners.

Ondertussen controleren Markus en Wilfred voorin het peloton. Helaas gaat Markus linksaf waar het peloton rechtdoor rijdt. Gelukkig mag ploegleider Etienne op dat moment het peloton inhalen aangezien Tijn in de kopgroep rijdt en hij kan zo aan Wilfred melden dat Markus weer is aangesloten bij het peloton.

Op 85 km bij de 3de bevoorrading heeft de kopgroep met daarin Tijn 3,30 minuten voorsprong op het peloton. Hierna rijdt het bevoorradingsteam met spoed naar de 4de en laatste bevoorrading toe. Het is een drukke dag vandaag voor het bevoorradingsteam. Het is telkens net aan dat ze op tijd arriveren op plaats bestemming.

Tijn moet op deze één na laatste beklimming toch de ondertussen uit elkaar gevallen kopgroep laten rijden. Nog 30 km te gaan. De voorsprong van de kopgroep is ook wel redelijk teruggelopen naar 1,30 minuut. Markus komt redelijk midden in het peloton bij ons langs. Dit is zeker Markus zijn beste dag.

Wilfred heeft het peloton vaarwel gezegd en moet de laatste 30 km in zijn eentje klaren. Ook heeft Wilfred weer het parcours verlaten, omdat hij anders de bocht zou missen in de afdaling. Je bent niet meer zo scherp na zo’n zware dag.

Bij de finish is de laatste klim, en wat voor een klim! Het eerste stuk is tussen de 16 en 20% en dan vlakt hij  gelukkig wat af. Daar moet zelfs Corlinda er aan geloven, want er mogen geen auto’s naar boven. Dus dropt Miranda Corlinda met een rugzak met drinken voor de heren af bij het begin van de klim. Ze komt net op tijd boven voor dat de eerste renner finisht.

Daar sta je dan, wachten en reikhalzend uitkijken naar de eerste WWV renner. 5,26 minuten na de winnaar komt Tijn over de meet als 38ste.  Met de woorden: “ik ben wel 4 keer dood gegaan onderweg”, stort hij ter aarde. Nadat hij bij de vorige beklimming was gelost kwamen er nog renners over hem heen, maar hij had de energie en kracht niet meer om aan te pikken bij die groepjes.

Markus komt ook moe gestreden boven als 53ste op 9,26 minuten en ploft naast Tijn neer. Een koud colaatje doet hem goed. En dan gaat Markus ratelen hoe het onderweg was en waar hij 10 keer kapot is gegaan. Hij is blij dat hij de 3 dagen heeft overleefd en hoe. Ondertussen is ook Bram met de fiets gearriveerd boven op de berg met nog meer drinken en water voor de heren.

Wilfred passeert als 62ste op 11,58 minuten de finish, hij moet even alleen gelaten worden. Hij bolt even uit ook om de hartslag wat te laten zakken. Daarna voegt hij zich bij de andere 2 renners. Hij weet niet eens meer hoe hij hier boven is gekomen. In je uppie 30 km tegen de wind in trappen is niet grappig!

Ook Luuk is weer gearriveerd boven aan de klim en geeft Jack zijn laatste groet. Hij heeft gelukkig 2 dagen lekker kunnen fietsen. Want Jack is er één die van lekker doorrijden houdt.

De heren vertrekken naar beneden naar de bus waar Miranda en Etienne ze opwachten met een stoeltje en nog meer drinken. Corlinda is nog even onderweg vanaf de berg en geniet van het uitzicht.

En dan kunnen we na 3 hele mooie sportieve koers dagen weer richting het Westland rijden. Nog een overnachting en een avondmaal in Honfleur (mooi stadje overigens)

In het algemeen klassement wordt Tijn 34ste op 9,29 minuten, Wilfred 50ste op 17,59 minuten, Markus 70ste op 38,16 minuten.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • reddit

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest