Westlandse meiden laten zich zien op het NK

Deel dit bericht via:

Zaterdag 25 juni jl. was de volgende belangrijke mijlpaal in het wielerseizoen 2022. De strijd om het rood-wit-blauw op de VAM-berg. Een koers van 52 kilometer waarbij 4 keer de Drentse berg bedwongen moest worden. Westland Wil Vooruit werd bij de nieuwelingen dames vertegenwoordigd door Ava, Nanet en Roxanne.

Afgelopen weken hebben de meiden goed getraind. Zelfs in de Vogezen zijn de nodige kilometers en hoogte meters gemaakt. De vraag was of dat vandaag vertaald ging worden in mooie klasseringen tussen de Nederlands beste nieuwelingen vrouwen. Er stond weinig wind, temperatuur rond de 23 graden en het was half bewolkt. Perfecte omstandigheden voor een wielerwedstrijd.

Na de nodige tactische aanwijzingen van Marcel en Margriet, de peptalk van de ouders en een korte verkenning van de VAM‑berg, reden de dames vol vertrouwen richting de start. Na de materiaal controle, de nodige bemoedigende woorden van de speaker en de laatste tips van Kirsten Wild, klonk om half 10 het startschot.

Na een neutralisatie van 2,5 kilometer ging de vlag naar beneden en was de koers open. De eerste ronde bleef het peloton bij elkaar. Op wat slachtoffers van valpartijen na,  reed het voltallige peloton de eerste keer de VAM-Berg op. Ava en Nanet begonnen de klim rond de 35ste plaats en waren helaas niet in staat om veel op te schuiven. Peloton was nog groot en de klim is smal. Inhalen is dan knap lastig. Voorin het peloton werd vanaf het begin van de klim de gashendel vol open gedraaid. Hierdoor ontstond een kopgroep van zo’n 13 rensters. Bovenop hadden ze al  een mooi gat geslagen en het was duidelijk dat dit de wel bekende “slag” was.

In de afdaling en het vlakke deel erna heeft Nanet nog geprobeerd met een paar rensters de oversteek te maken, maar de kopgroep werkte te goed samen. Op een gegeven moment reed Nanet nog alleen in de achtervolging, waardoor het helemaal onbegonnen werk was.

Vanuit de kopgroep vielen gedurende de wedstrijd nog wat rensters af. Vooral de VAM-berg zorgde voor verschillen. Uiteindelijk bleef er een kopgroep van 9 rensters over. Daarachter reed een groep van een renster of 25, waar Nanet, Ava en ook Roxanne goed mee reden. Er was ook nog een derde grote groep, maar die verloor heel snel veel terrein.

De kopgroep pakte per ronde van 13 km een halve minuut op de achtervolgende groep. De nieuwe Nederlands kampioen zou dus uit deze kopgroep komen. Dit betekende dat er het rood-wit-blauw niet mee naar het Westland ging. Dit was vooraf ook niet de verwachting, maar er waren nog mooie  ere plaatsen voor de rensters uit de tweede groep te behalen.  De Westlandse dames lieten zich gedurende de wedstrijd goed gelden in de tweede groep. Ook hier stond de deur aan de achterkant van het peloton open, waardoor er op de VAM berg geregeld rensters moesten lossen.

De vierde en laatste keer de VAM-berg zou zorgen voor de beslissing. Terwijl de kopgroep finishte, begon de tweede groep aan de klim. Ava en Nanet zaten bij het opdraaien van de klim goed voorin de groep. Vooraf hadden we besproken dat het belangrijk was om op het juiste moment de gashendel vol open te draaien. Als je dat te vroeg doet, sta je halverwege de klim geparkeerd. Doe je het te laat, dan loop je een goede klassering mis.

De meiden deden perfect wat we vooraf besproken en geoefend hadden. Dit resulteerde in een mooie 14e plaats voor Nanet en een 20ste plaats voor Ava. Roxanne passeerde de streep als 26ste. Het zijn hele mooie resultaten waar de dames uiteindelijk ook tevreden mee waren. De ouders en de trainers stonden in ieder geval te glunderen van trots. Het is duidelijk dat de meiden mooie vorderingen maken en dat er nog veel meer in het vat zit. De vorderingen, de manier van rijden en de uitslagen geven weer voldoende moraal om door te blijven trainen en de volgende wedstrijden weer te knallen. De meiden kunnen niet wachten.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest